torstai 7. heinäkuuta 2016

Minä, Katariina & Me, keisarinna

Helou!

Nyt ajattelin kirjoittaa parista historiallisesta romaanista, jotka kertovat Venäjän keisarinna Katariina II:n (1729-1796) elämästä. Jos lyödään ensimmäisenä kaikki faktat pöytään niin:
  • Katariina II (tai myöhemmin myös Katariina suuri) hallitsi Venäjää vuodesta 1762 vuoteen 1796.
  • Katariinaa edelsi hänen miehensä Pietari III, joka hallitsi vuonna 1762, mutta vain kuusi kuukautta.
  • Katariinalla oli kaksi poikaa Paavali ja Aleksei, joista kumpikaan ei ollut Pietarin. Lisäksi hänellä oli tyttö, Anna, joka kuoli lapsena, eikä Pietari ollut hänenkään isänsä.
Ja nyt kirjoihin!

Teokset Minä, Katariina ja Me, keisarinna on kirjoittanut Laila Hirvisaari. Ensimmäinen kirja alkaa Katariinan lapsuudesta Saksassa, kodissaan Stettinissä, jolloin Katariinaa kutsuttiin vielä Sofiaksi ja hän oli uskonnoltaan luterilainen. Neljätoista vuotiaana hänet kuljetettiin Venäjälle, tulevan sulhasensa Pietari III luokse. Pietarin nimi oli tuolloin vielä Karl Peter Ulrich ja hänenkin uskontosa oli luterilaisuus.
Sofian ja Karlin avioitumista edelsi ortodoksiski kääntyminen, jolloin Sofia sai nimekseen Jekaterina Aleksejevna, tuttavallisemmin siis Katariina ja Karl Pietari. Katariina ja Pietari vihittiin kun Katariina oli 16 vuotias ja Pietari 17.

Häiden jälkeen ilmeni, että Pietari oli kykenemätön saamaan lapsia, ja lopulta silloinen hallitsija Elisabet määräsi Sergei Saltykovin siittämään keisariperheelle kruununperijä. Salassa tietenkin.

Elisabetin kuoltua Pietari nousi valtaistuimelle ja kerkesi sotkea koko Venäjän kuudessa kuukaudessa. Hän aikoi laitattaa vaimonsa luostariin. Häntä pidettiin yleisesti kykenemättömänä hallitsemaan Venäjää ja lopulta Katariina kaappasi vallan itselleen ja kruunasi itsensä keisarinnaksi.
Pietari vangittiin ja vietiin maatilalle lähelle Pietarhovia. Myöhemmin hänet todennäköisesti kuristettiin kuoliaaksi.
Seuraavassa kirjassa Katariinan elämä jatkuu siitä mihin se ensimmäisessä jäi.

Mielestäni kirjat olivat todella hyviä. Ne kuvasivat Venäjän hovielämän loistoa ja toi henkilöt lähelle lukijaa. Tuntuu hassulta lukea netistä Katariinasta ja hänen historiaansa liittyvistä henkilöistä, koska tuntuu siltä että tuntisi kaikki henkilökohtaisesti.
Suosittelen ehdottomasti jos historia yhdestä maailman vaikutusvaltaisimmasta naisesta ja Venäjän historiasta kiinnostaa!

2 kommenttia:

  1. Hei :) Löysin juuri blogisi ja heitän sinua heti haasteella:

    http://noannankirjat.blogspot.fi/2016/07/sieluni-hymyt-haaste.html

    VastaaPoista
  2. En tiedä nielaisiko blogger edellisen kommenttini, mutta: löysin juuri blogisi ja heitän sinua heti haasteella :)

    http://noannankirjat.blogspot.fi/2016/07/sieluni-hymyt-haaste.html

    VastaaPoista