tiistai 15. maaliskuuta 2016

Margaret Mitchell: Tuulen viemää

Nyt tulleepi juttu Margaret Mitchellin romaanista Tuulen viemää. Kirjan sivumäärä huiteli 1000 paikkeilla mutta tarkasta sivumäärästä ei taaskaan mitään tietoa. Kirja on julkaistu vuonna 1939 ja samana vuonna kirjast tehtiin elokuva, joka on yksi maailman taloudellisesti menestyneimmistä elokuvista sekä yksi maailman hienoimmista elokuvista. The gone of the wind alkuperäisnimellä julkaistu elokuva voitti jopa kahdeksan oscaria. Elokuvaa en siis ole nähnyt mutta aion joskus katsoa. Mutta siirrytäänpä kirjaan jonka sain hiihtolomalla vihdoinkin luettua!



Kirjan juoni sijoittuu vuosiin 1861-1865 ja aikaan ennen ja jälkeen sotavuosien. Vuosilukujen ajalle sijoittuu Yhdysvaltojen sisällissota. Tapahtumat sijoittuvat etelävaltioiden alueelle. Sinne missä on hehtaarikaupalla puuvillapeltoja, paljon neekereitä ja rikkaita kansalaisia. Kirjan päähenkilö on nuori etelävaltiolainen Scarlett O'hara. Muita tärkeitä henkilöitä kirjassa ovat Rhett Butler, Ashley Wilkes, Melanie Hamilton Wilkes, Scarlettin vanhemmat Gerald O'hara ja Ellen Robillard O'hara ja mielestäni täkein Scarlettin lapsista, Bonnie.




Koska tykkään kuvailla henkilöitä niin keskitys taas siihen enemmän kuin kirjan juoneen :D mutta lupaan kertoa vielä vähän juonestakin.


Scarlett O'hara: Etelävaltiohin kuuluva rikkaan perheen tyttö. Kuten aiemmin mainitsin, hän on kirjan päähenkilö. Scarlettia on vaikea sovittaa mihinkään muottiin. Hän on äkkipikainen, rajoja rikkova, itsekäs ja raivostuttava, mutta silti jollain hämärällä tavalla samaistuttava. Pidin Scarlettista vaikka välistä olisi tehnyt mieli kurittaa häntä ja saada hänet tajuamaan erinäisiä asioita ajoissa eikä vasta viimeisillä sivuilla kun kaikki on jo menetetty... mutta anyway mukavan värikäs hahmo :D ei todellakaan aikansa naisihanne.

Scarlettin vanhemmat Gerald ja Ellen O'hara: Gerald on tulokas. Hän saapui Etelä-Amerikkaan nuorena ja alkoi rakentaa omaa tulevaisuuttaan. Hän rakensi Taran (O'harojen kotitilan) nai Ellen Robillardin ja kasvatti hänen kanssaan kolme tyttöä, joista Scarlett on vanhin. (muut lapset Suellen ja Carreen eivät saaneet kirjassakaan paljoa huomiota joten he jäävät vähemmälle huomiolle nytkin) Gerald on samantapainen kuin Scarlett joten ei hänestäkään sen enempää, mutta Ellen ansaitsee tulla huomioiduksi. Ellen oli ehdottomasti aikansa ihannenaisia. Vieraanvarainen, lempeä, epäitsekäs ja aina valmis auttamaan kaikkia henkilöiden varallisuudesta ja taustoista riippumatta. Mielestäni ihannenaisia vielä nykypäivänäkin!
Ashley Wilkes: Rauhallinen, ujo, haaveilija. Scarlettin nuoruuden ihastus. Hänen takiaan Scarlett solmi äkkipikaisen avioliiton, koska oli liian katkera Ashleyn kihlautumisesta. Itse en pitänyt Ashleysta, sillä hän oli aika saamaton vetelys. Ei Scarlettkaan olisi hänestä pitänyt jos olisi riisunut vaaleanpunaiset lasinsa joiden läpi Ashleyta katseli.

Melanie Hamilton Wilkes: Ashleyn vaimo. Juuri sopiva Ashleylle. Melanie on samantapainen kuin Ellen, mutta erotuksena Melanie osaa myös olla kiivas ja käskevä kun olosuhteet nin vaativat. Vaikea uskoa kirjan ensimmäisen puoliskon perusteella mutta Melanie voittaa ehdottomasti kaikki kirjan henkilöt 100-0! Paras hahmo kirjassa!

Rhett Butler: Röyhkeä, rikas, komea, itsetietoinen, kiihkeä, lempeä, rakastava... Rhett on Scarlettin viimeinen aviopuoliso. En usko, että hänestä tarvitsee kertoa enempää. Lukekaa kirja itse niin saatte muodostaa oman mielipiteenne.

Bonnie: Scarlettin ja Rhettin lapsi. Scarlettin kolmas lapsi. Kaunis ja vilkas ja Rhettin pilalle hemmottelema tapaus. Sanoisin että hän on Scarlettin lapsista ehdottomasti ärsyttävin.
Mutta se onkin Rhettin vika.

Juonesta en kerro enempää sittenkään koska kirja on tyypillinen sota-ajasta ja sen jälkeisestä jälleen rakennuksesta kertova. Mutta suosittelen kirjaa silti, koska kuinka monella muka on yhdysvaltojen sisällissota hyvin hallussa? :D ei ainakaan mulla ennen kirjan lukua.

Tuli pitkä teksti mutta pitkä kirja ansaitsee pitkän postauksen. Juoni jäi vähemmälle mutta mulle itselleni on henkilöt jossain määrin tärkeämpiä kuin itse juoni, joten sallikaa anteeksi mutta kerron eniten henkilöistä, jotka vaíkuttavat mielipiteeseeni eniten :D












Ei kommentteja:

Lähetä kommentti